https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Monday, 30 December 2013

SIZZLING YEE MEE HOME MADE FOR DINNER DAN BREAKFAST

Sizzling Yee Mee for Dinner yesterday


Resepi Sizzling Yee Mee

1 inci halia di potong nipis *
5 ulas bawang putih dipotong nipis *
4 biji cili kering di potong 2 *
2 cawan air
2 sudu besar sos tiram
1 sudu besar kicap pekat Jalen
3 sudu besar kicap cair
Fresh Mushroom 
Serbuk lada hitam
Garam secukup rasa jika perlu
Beberapa titis minyak bijan
Minyak untuk menumis
Isi ayam
1 sudu besar tepung jagung + dengan air untuk memekatkan kuah

Cara memasak Kuah Sizzling
1. Panaskan minyak dan tumiskan cili kering, bawang putih dan halia sehingga wangi
2. Masukkan isi ayam dan masak hingga empuk
3. Masukkan air
4. Masukkan sos tiram, kicap cair, kicap pekat dan serbuk lada hitam
5. Masak sampai mendidih, masukkan fresh mushroom
6. Masukkan tepung jagung dan beberapa titis minyak bijan.
7. Masukkan garam jika perlu

Cara memasak Yee Mee
1. Guna non stick tefal / happy call etc cos wife aku takde hot pan for sizzling
2. Panaskan pan, masukkan satu yee mee dan masukkan kuah secukupnya. Pecahkan telur
3. Tutup api dan sedia dihidangkan

Sizzling Yee Mee for Breakfast today morning

Wife aku masak kuah double boleh makan berulang. Satu biji yee mee kami makan berdua. Wife aku siap guna sudu plastik bagi memastikan non stick pan dia takde calar balar. Ikutkan hati aku memang nak gunakan sudu dan garfu steel jer. Bising wife aku nanti rosak pan dia, siap suruh aku ganti pan non stick happy call korea dia.

0 comments:

Post a Comment