https://sspniplusonline.ptptn.gov.my/sspniplusonline/?id=000008279

Monday 2 December 2013

MENU DINNER SAWI SOS TIRAM DAN SARDIN KENTANG

Sawi sos tiram
 
Bahan-bahan:
1/4 bawang besar
2 ulas bawang putih
4 - 6 biji cili padi merah
2 sudu sos tiram
2 batang sawi jepun belah 4
1/2 cawan air
1 kiub ikan bilis sebab ikan bilis abis stok
 
Cara memasak:
1. Bawang besar, bawang putih dan cili padi dikisar menggunakan chopper tupperware, kalau xde tumbuk / blend jer ikut suka2 korangla... kalau malas potong2 / cincang2 jer.
2. Panaskan minyak tak kisahla minyak apa janji minyak masakla, wife guna minyak zaitun cos masih ada stok masa buat spagetti.
3. Tumiskan bahan2 kisar di atas.
4. Tambahkan air, sos tiram.
5. Masukkan sawi dan masak hingga layu sedikit.
6. Sedia dihidangkan

Sardin kentang
 
 
Bahan:
3/4 bawang besar dipotong kasar
2 ulas bawang putih di cincang
2 sudu besar cili giling
1 tin sardin cap apa2 jer yang ada kat pasaran
2 biji kentang potong kecik
garam, asam jawa secekup rasa
 
Cara memasak:
 
1. Panaskan minyak masakan
2. Masukkan bawang besar goreng sampai sedikit layu
3. Masukkan bawang putih goreng sekejap
4. Masukkan cili giling biar garing sedikit
5. Masukkan 1 cawan air
6. Masukkan ubi kentang
7. Tutupkan kuali dengan penutup untuk cepatkan proses empukkan ubi kentang
8. Masukkan sardin gaulkan sebati dengan sambal tadi
9. Tambahkan garam dan asam jawa secukup rasa...
10. Sedia dihidangkan bersama nasi panas....



Bahan2 di atas stok bahan dapur yang dibeli 2 minggu lepas... alhamdulillah sawi masih elok lagi walaupun di simpan lama dalam peti sejuk. Sardin aku request wife masak, tertiba teringin nak makan. Bertambah nasi masa makan walaupun menu simple jer... terbaik... air tangan wife.

2 comments:

  1. macam best jer... tak masin ke nih?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak masin, tak perlu tambah garam kalau dah tambah sos tiram... Sos tiram dalam 2 sudu besar bergantung pada kuahnya...

      Delete