Tema masakan kita ke Utara pula. Tiga hidangan yang disediakan oleh Master Chef Sabri kita adalah Pajeri Terung, Daging Goreng Hitam Manis dan Jelatah Timun Nenas. Berikut adalah resepi-resepinya:
PAJERI TERUNG Penyediaan : 4 orang
PAJERI TERUNG Penyediaan : 4 orang
Masa : 20 minit
Bahan-Bahan:
4 biji Terung Panjang
4 sdm Minyak Jagung
1 sdk Bawang Putih – dicincang halus
3 sdk Bawang Merah – dicincang halus
1 sdm Udang Kering – dicincang halus
4 helai Daun Kari
3 sdm Serbuk Kari Daging
2g Kulit Kayu Mnis
2 biji Buah Pelaga
2 kuntum Bunga Lawang
1 sdm Kerisik
1 cawan Santan pekat
2 cawan Air
1 sdk Serbuk perasa
Garam secukup rasa
Gula perang
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukkan minyak jagung, bawang putih, bawang merah, dan daun kari. Kacau.
- Masukkan udang kering, masukkan 3 serangkai,daun kari, kacau hingga naik bau, sementara itu masukkan serbuk rempah kari dalam mangkuk kecil, masukkan sedikit air, bancuh hingga menjadi seperti pes.
- Kemudian tuang ke dalam kuali,kacau hingga pecah minyak, masukkan udang kering, kemudian masukkan air, kacau hingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan kerisik kelapa, kacau seketika, masukkan santan, kemudian masukkan terung.
- Masukkan gula perang, sedikit serbuk perasa dan garam, biar ia mereneh hingga terung lembut.
- Siap untuk dihidang, hias dengan lemon.
DAGING GORENG HITAM MANIS
Penyediaan : 4 orang
Masa : 15 minit
Bahan-Bahan:
800g Daging Batang Pinang atau daging lembu bahagian yang lembut.
4 sdm Minyak Jagung
3 ulas Bawang putih
2 ulas Bawang merah – dicincang
3 biji Cili merah – dibelah 2
1 sdk Serbuk jintan manis, serbuk ketumbar, serbuk jintan putih
1inci Kulit Kayu Manis
3 biji Buah Pelaga
2 kuntum Bunga Lawang
6 sdm Kicap cair
3 sdm Kicap Manis
½ sdm Kicap Pekat
1 sdk Serbuk Perasa
1 sdm Gula melaka/ jika perlu
Garam secukup rasa
Daun pandan
Daun kari
Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukkan bawang putih, bawang merah, daun kari, daun pandan dan cili merah. Kacau sehingga naik bau.
- Masukkan tiga serangkai (Kayu Manis, Buah Pelaga dan Bunga Lawang) dan tambah sedikit minyak.
- Masukkan daging, kacau hingga hampir kering , kemudian masukkan serbuk jintan manis, serbuk jintan putih dan serbuk ketumbar. Kacau sehingga sebati.
- Kemudian masukkan lobak merah, kicap cair, kicap pekat dan sedikit garam, serbuk perasa dan gula, kacau selama 4 minit. Kalau warna tak menarik, tambah kicap lagi.
- Siap untuk dihidang, hias dengan daun bawang yang telah di hiris dan bawang goreng.
JELATAH TIMUN DAN NENAS
Penyediaan : 4 orang
Bahan-Bahan:
½ btg Timun – dibuang biji dan kulit – dihiris bulat
80g Nenas – dibuang kulit dan dihiris
1 biji Bawang besar– dihiris bulat
2 biji Cili merah – dihiris
2 sdm Cuka Sayur atau Limau Nipis & Limau Kasturi
1 sdm Gula
Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
- Hiris bawang, timun, nenas, cili merah terlebih dahulu.
- Masukkan semua ke dalam mangkuk. Perahkan limau nipis dan limau kasturi atau Cuka ke dalam mangkuk. Gaul sehingga rata.
Tips:
Supaya timun tidak pahit buang kulit dari tengah sehingga ke hujung.
Selamat mencuba!
pajeri terung memang awesome...
ReplyDeleteWahh bestnyer..done follow sini
ReplyDelete