Udang Daun Kari
Bahan-bahan
Udang dibersihkan tanpa membuang kulit
1 ½ labu bawang besar * kisar
1 inci Halia * kisar
1 biji telur
Gula
Garam
Daun kari dihiris halus
Rempah kari udang
Cara memasaknya:
-
Telur dipukul dan ditambah gula dan garam secukup rasa, masukkan rempah kari, bawang kisar, daun kari gaul sebati. Masukkan udang dan perap selama 1 jam.
- Panaskan minyak dan gorengkan udang yang diperap tadi dan angkat.
Sotong Sumbat
Bahan-bahan
Sotong
1 1/2 buku Gula Melaka
Pulut
Santan Pekat
Daun Pandan
Serai diketuk
Garam
Cara membuatnya:
- Pulut digaul dengan santan dan sedikit garam. Kemudian sumbat pulut ke dalam sotong.
- Masukkan daun pandan dan sotong di dalam kuali dan masukkan santan. Masukkan gula Melaka, serai dan tambah air dan masak sambil dikacau selalu. Masukkan garam secukup rasa.
0 comments:
Post a Comment