Tumis-tumis Ramadan Chef Sabri, boleh dijadikan antara juadah Hari Raya Aidilfitri nanti, menu Nasi Maqlubah, Daging Goreng Teriyaki, Salad Epal & Saderi. Memang sedap dan mudah disediakan.
NASI MAGLUBAH
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 30 Minit
NASI MAGLUBAH
Penyediaan : 4 Orang
Masa : 30 Minit
Bahan-Bahannya:
 2 cawan Beras Basmathi Panjang Pusa – direndam 10 minit
 2 ½ cawan Air rebusan tulang kambing
 400g Daging Rusuk kambing- direbus hingga empuk
 1 in Halia – dipotong mayang
 2 ulas Bawang putih – dipotong mayang
 2 ulas Bawang merah – dipotong mayang
 ¼ cawan Minyak Jagung
 1 sdk Serbuk Jintan Manis
 1sdk  Serbuk Jintan Putih
 1sdk  Serbuk Ketumbar
 3 kuntum bunga lawang
 4 biji buah pelaga
 1in Kulit Kayu Manis
 5g Daun Pudina
 5g Daun ketumbar dan batang
 1 sdk Serbuk perasa Ayam
 2 sdm Gula
 1sdm Garam secukup Rasa
 2 biji Terung Panjang/Lobak Merah – dihiris bulat dan digoreng.
 Cara membuatnya:
- Susun terung bulat atau lobak merah yang digoreng – di dalam permukaan periuk.
- Susun tulang daging yang telah empuk di atas permukaan terung atau lobak merah.
- Panaskan kuali yang berasingan, masukkan minyak, bawang putih, bawang merah,halia, ketumbar, pudina, kacau hingga naik bau. Kemudian masukkan kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga, kacau hingga naik.
- Masukkan rempah ratus, kacau hingga rata, kemudian masukkan air rebusan kambing.
- Masukkan beras di dalam periuk yan berisi kambing dan terus, kemudian tuang air rebusan daging yang telah di tumis.
- Masukkan sedikit garam dan gula. Tanak nasi hingga kering.
- Siap untuk di hidang hias dengan hirisan daun bawang, hirisan buah lemon dan tabur daun pasli.
DAGING GORENG TERIYAKI
 Penyediaan : 4 Orang
 Masa : 20 Minit
Bahan-Bahannya:
 600g Daging Batang Pinang – dihiris nipis
 3ulas Bawang putih – dihiris nipis
 2 ulas Bawang merah – dicincang halus
 1in Halia – dipotong mayang
 1 biji Bawang Holland – dipotong dadu
 Saderi 
 Lobak Merah 
 4 sdm Minyak Jagung
 1 sdm Kicap Kikomman
 1sk Kicap Pekat
 1sdk Lada hitam yang dikisar – jika perlu
 1 sdk Gula
 1sdk  serbuk perasa Ayam
 Garam secukup rasa
 Cara membuatnya:
- Panaskan kuali, masukkan minyak jagung, masukkan bawang putih, bawang merah, halia,tumis hingga naik bau.
- Masukkan daging, kacau hingga hampir kering , masukkan kicap pekat, sedikit kicap masin, serbuk perasa dan garam.
- Hias dengan hirisan tomato.
SALAD SADERI DENGAN EPAL
 Penyediaan : 4 Orang
 Masa : 5 Minit
Bahan-Bahannya:
 100g seleri dibuang kulit – dipotong mayang
 100g Epal hijau – dipotong mayang
 1 ulas Bawang putih – dicincang halus
 2 ulas Bawang merah – dihiris nipis
 100g Lobak merah – dibuang kulit – dipotong mayang
 1sdk  Pes biji sawi ( Mustard )
 Daun pudina
 1 biji Air limau nipis/perahan lemon
 1 sdk Gula
 2sdm Minyak Zaitun
 Garam secukup rasa
Cara membuatnya:
Masukkan bahan-bahan ke dalam mangkuk , kemudian gaul hingga rata.




 











 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

0 comments:
Post a Comment