Wednesday 16 July 2014

Ketuk-ketuk Ramadan Bersama Azwan Ali - Ketam Goreng berempah, Rojak SP

Bersiaran di Tesco Sungai Petani, Kedah.

Ketam Goreng berempah

Ketuk-ketuk Ramadan Bersama Azwan Ali - Ketam Goreng berempah, Rojak SP

Bahan-bahan
4 ekor ketam perap dengan garam, kunyit dan serbuk cili
Telur
Cili Kisar
Rempah Kari
1 labu bawang besar - dipotong dadu
2 ulas bawang putih - dipotong dadu
1/2 halia - dipotong dadu
Daun Kari
Sos Cili Saji


Cara membuatnya:
Panaskan minyak, goreng ketam separuh masak.
Panaskan sedikit minyak, tumiskan daun kari dan bahan-bahan yang dipotong dadu bawang, bawang putih dan halia. Masukkan cili kisar, rempah kari, sos cili, gula dan garam secukup rasa. Biarkan cili masak dengan sempurna. Masukkan telur, dan akhir sekali ketam.

Rojak SP

Ketuk-ketuk Ramadan Bersama Azwan Ali - Ketam Goreng berempah, Rojak SP

Bahan-bahan
Gula
Kicap Saji
Petis
Garam secukup rasa
1 sudu Air asam jawa
Jus Limau
Cili Padi - ditumbuk
Bunga kantan - dihiris halus
Kacang - ditumbuk kasar
Buah-buahan - jambu batu, jambu air, manga, kedodong.

Cara membuatnya:
Masukkan gula ke dalam mangkuk, kicap saji, petis, garam secukup rasa, air asam jawa, jus limau, cili padi dan masukkan bunga kantan. Masukkan vuah-buahan dan kacang. Sedia dihidangkan





0 comments:

Post a Comment